Relația România - SUA - linkuri selectate

 Relațiile dintre SUA și România au ajuns într-o etapă specială. Dintotdeauna, chiar și înainte ca Statele Unite să devină principala putere mondială, România a avut o relație specială cu SUA, care a susținut toate mișcările progresiste din țările române. Washingtonul a avut un rol esențial în negocierile de pace de după primul război mondial, iar așa-numita „pace americană” a favorizat realizarea României Mari. În perioada interbelică, apropierea româno-americană a devenit și mai strânsă, datorită investițiilor americane în petrolul românesc, în condițiile în care, în acea epocă, România era principalul producător de țiței din Europa. În perioada stalinistă, după ce comuniștii au preluat puterea la București, iar SUA a devenit principala forță politică și militară a lumii, Statele Unite au fost etichetate la București ca fiind principalul inamic. O normalizare a relațiilor a început în partea a doua a comunismului, când național-comuniștii de la București, în încercarea de a se îndepărta de Moscova, au stabilit relații comerciale și diplomatice mai strânse cu Washingtonul. Ulterior, după Revoluția Română, Ion Iliescu a inițiat o politică internațională izolaționistă, continuând dominantele politicii externe ceaușiste. Abia după 9/11, când SUA nu a fost urmată de alte țări NATO - ca Franța și Germania - în războaiele punitive din Iraq și Afganistan, și în condițiile în care economia României era într-o prăbușire accelerată, guvernul Adrian Năstase a reușit o apropiere față de Statele Unite, ceea ce a deschis calea de acces a României în NATO și în Uniunea Europeană. În prezent, relațiile militare și diplomatice dintre România și Statele Unite sunt descrise ca un parteneriat strategic, care depășește, prin apropiere, relațiile standard dintre două țări NATO. Chiar și în perioada lui Donald Trump, care a încercat o erodare a Alianței Nord-Atlantice, România a reușit să se mențină ca un pivot în relațiile dintre SUA și Uniunea Europeană, Klaus Iohannis fiind unul dintre puținii lideri cu relații foarte bune atât la Bruxelles, cât și la Berlin și la Washington, intermediind ocazional reluarea dialogului atunci când acesta devenea tensionat între Germania, ca principal stat al Uniunii Europene, și Statele Unite. În prezent, SUA deține, prin NATO, capacități militare importante în România, iar scutul antirachetă de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante instalații defensive contra unei agresiuni potențiale din spațiul ex-sovietic, din Orientul Apropiat sau din Orientul Mijlociu. Totuși, relațiile economice dintre SUA și România sunt și au fost la un nivel destul de redus în toată perioada de după 1990.


vezi și dosarul CULTURA

De la Marea Unire din 1918 la Parteneriatul Strategic. Un secol de relații SUA – România / PDF - free download

realizat de George Maior, ex-ambasador al României în Statele Unite

vezi și articolele

Până acum, multă lume a considerat Beijing-ul doar un „carnet de cecuri” care investește în Europa și în Statele Unite, dar și un spațiu care oferă oportunitățile unei piețe de desfacere de peste un miliard de clienți chinezi. Această perspectivă devine rapid una minoritară. 

Dan Dungaciu: „Geopolitica pandemiei a revelat o cu totul și cu totul altă scenă pe care se desfășoară jocul.”

Geopolitica pandemiei a revelat o cu totul și cu totul altă scenă pe care se desfășoară jocul. În timpul Războiului Rece, deși nu vorbim de un război concret, toți eram aliniați, unii cu rușii, alții cu americanii. Va urma acum o nouă formă de aliniere. Cum? În ce forme? Marea întrebare aici este, de fapt, „ce va face Uniunea Europeană?”. Marea întrebare pentru noi, românii, probabil că va fi „Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii?”. Pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? Dacă va trebui să alegem, cu cine alegem? Trebuie să gândim și acest scenariu.

Iulian Fota: „Epoca s-a schimbat, acum securitatea națională se joacă acasă, avem amenințări în zonă”

În toamna acestui an, am avut un moment de vârf în relația noastră bilaterală. Adică Statele Unite ale Americii să îi invite la Washington pe ministrul Apărării și pe ministrul Economiei, pentru a semna un document care vorbește despre următorii zece ani, asta este o simbolistică foarte importantă. În plus, acel document vorbește și despre Marea Neagră. Nu sunt multe documente americane importante în care angajamentul sau măcar interesul față de Marea Neagră să apară atât de clar formulat. 

Comentarii