Mexic - Regiunile si harta administrativa

 



Republica federală Mexic este împărţită în 31 de state (estados) şi un district federal. Fiecare stat are constituţia şi legislativul propriu. Districtul federal conţine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, şi are statut special, cu puteri reduse în comparaţie cu cele 31 de state.



Din punct de vedere geografic, Mexicul face parte din America de Nord, deşi de multe ori este considerată ca parte din America Centrală din cauze culturale-economice.

Forma teritoriului este aproximativ triunghiular, având peste 3000 km de la extremitatea nord-vestică la cea sud-estică.

Ţara are graniţe cu Statele Unite ale Americii la nord şi cu Belize şi Guatemala la sud.

Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situată în vestul ţării şi formează Golful Californiei. În estul ţării este situat Golful Mexicului, format de cealaltă peninsulă mexicană, Yucatán.

Cel mai mare oraş este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori şi este printre cele mai mari aglomeraţii urbane din lume. Alte oraşe cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrez, Toluca, Puebla, Tijuana, Ciudad Juárez, León şi Torreón.

Deşi Mexicul este frecvent asociat cu teren deşertos, părţile de sud ale ţării au o climă tropicală, fiind situate sub Tropicul Cancerului. Râurile principale sunt Rio Grande, în extremitatea nordică şi Usumacinta în sud, plus Grijalva, Balsas, Pánuco şi Yaqui în interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl


16. Morelos

25. Sonora


1. AguascalientesDistrito Federal (D.F.)

24. Sinaloa



2. Baja California


9. Durango

17. Nayarit



3. Baja California Sur


10. Guanajuato18. Nuevo León

26. Tabasco



4. Campeche


11. Guerrero

19. Oaxaca



27. Tamaulipas


5. Chiapas12. Hidalgo

20. Puebla


28. Tlaxcala
6. Chihuahua13. Jalisco

21. Querétaro



29. Veracruz


7. Coahuila

14. Mexico



22. Quintana Roo


30. Yucatán
8. Colima15. Michoacán23. San Luis Potosí

31. Zacatecas




Comentarii