Venezuela - fluxul investițiilor străine

 


Criza economică din Venezuela 2017 a fost una dintre cele mai dure din epoca contemporană. Hiperinflația a atins niveluri legendare, ducând, pentru o vreme, la colapsul total al economiei monetare. Criza a fost cu atât mai șocante cu cât criza economică mondială trecuse, iar economiile locale intraseră, în majoritatea zonelor, pe trenduri de creștere.

O cheie în interpretarea statistică a situației din Venezuela este fluxul investițiilor străine. Conform Băncii Mondiale, Venezuela a avut un flux negativ al investițiilor străine în ultimele decenii. 

 

Cauza fluxului negativ de investiții a fost ascensiunea politică a unei mișcări de extremă stânga, care a impus naționalizarea unor importante investiții străine, în primul rând a exploatărilor petroliere. Venezuela este unul dintre cei mai mari producători de hidrocarburi din afara zonei OPEC. În același timp, mai ales în contextul în care țara a fost supusă unor sancțiuni economice ca urmare a naționalizărilor forțate, petrolul a ajuns să reprezinte aproape exclusiv sursa de devize internaționale pentru economia venezueleană. Țara, care are un nivel de trai foarte redus, a devenit complet dependentă de exportul de petrol, iar fluctuațiile de pe această piață au efecte masive asupra economiei locale.

Lipsită de motorul investițiilor, recuperarea de după criza din 2017 s-a făcut artizanal, prin economia informală - vezi mai sus video „Venezuela. Economia informală” - cu un efect limitat și destul de puțină stabilitate. / N.I.

Comentarii