Chile – comert exterior si oportunitati

In anul 2008,  volumul comertului sau exterior a insumat 129,69 miliarde de dolari, inregistrand o crestere de 12,99% fata de anul anterior. Exportul de produse chiliene a totalizat 67,78 miliarde de dolari, iar importul a atins 61,90 miliarde de dolar, soldul balantei fiind de 5,89 mld. dolari.
Principalele produse exportate de Chile, in anul anterior, au fost minereul de cupru si concentratele sale, cupru, molibden, aur si argint, pasta de hartie, fructe, vinuri, peste si fructe de mare si preparate ale acestora si altele.
Intre produsele importate se evidentiaza uleiuri combustibile, lubrefianti, automobile, gaze naturale, combustibili, calculatoare, carne, autobasculante de uz minier, ingrasaminte chimice, cereale, produse siderurgice, excava-toare grele, incarcatoare frontale,  polietilena, produse ale industriilor usoara si alimentara si altele.
Intre partenerii de afaceri ai Chile, in anul 2008, pe primele locuri s-au situat Statele Unite (14,62%), urmate de China (12,62%), Japonia (7,23%) si Brazilia (7,10%).
In 2008 Chile a aniversat al cincilea an de la intrarea in vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si statele sale membre. Schimburile comerciale cu blocul economic european au insumat 23.769,5 milioane de dolari, reprezentand 18,32% din volumul comertului sau exterior din anul 2008.
De la 1 ianuarie 2007, Romania, ca stat membru al UE, isi desfasoara operatiunile comerciale cu Chile in baza prevederilor si facilitatilor oferite de Acordul cu Uniunea Europeana.
In anul 2008, schimburile comerciale bilaterale au insumat 65,1 milioane de dolari (0,05% din total).
Oportunitati:
Intre produsele exportate de tara noastra in Chile, in anul 2008, mentionam urea, produse siderurgice, instrumente si aparate optice de masura si control, incaltaminte, imbracaminte si tricotaje, motoare, micromotoare  si convertizoare electrice, fibre si fire sintetice, aparate si echipamente electrice si altele.
Sunt perspective pentru introducerea pe piata de instalatii si componente pentru industria petrolului si  realizarea de actiuni colaborare in repararea de aparate de zbor din parcul chilian si epurarea si decontaminarea unor puturi  petrol.


Comentarii